nyttigare vetebullar

Igår bakade jag dessa vetebullar. De blev fantastiska! Känner mig inte heller så onyttig efteråt eftersom dessa innehåller bra protein från kesellan och inte så mycket fett, lite snabba kolhydrater, men de kan jag behöva eftersom jag tränar mycket, men de får lägre gi tack vara dinkelmjölet, och det är ett stort plus! Nyponmjölet innehåller många vitaminer, bl a c-vitamin från nyponmjölet, nyttiga fetter från rapsoljan, och mineraler från dinkelmjölet.

Vetebullar:

0,5 pkt jäst

3 dl minimjölk

1/4 dl rapsolja

1 1/4 dl kesella 1%

½ dl rårörsocker

1/2 tsk salt

2 tsk kardemumma

2 msk nyponmjöl

4 dl dinkelmjöl

ca 5 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölk. Tillsätt sedan rapsolja, socker och kardemumma. Tillsätt sedan kesella och mjöl och salt och arbeta degen smidig några minuter. 

2. Jäs i 30 min under bakduk.

3. Baka ut degen och dela i ca 20 st bitar beroende på vilken storlek du vill ha på semlorna. Rulla till bullar och lägg dem på en plåt.

4. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk i ytterligare 30 min och grädda sedan i mitt i ugnen ca 7 min i 225 grader.





Dessa blev verkligen jättelyckade!! Ett favoritrecept! Jag la en bulle i varm mjölk och kanel efter träningen och åt med sked framför tv:n. Hur gott som helst, och dessutom riktigt bra återhämtningemål efter träningen. Man får protein från mjölken, och lite från semlan, antioxidanter och vitaminer från kanelen och de nyponmjölet som fanns i semlan, sedan kolhydrater, både snabba och långsamma lättsmällta från semlan! Perfekt! Vill man öka antioxidant och vitaminhalten kan man även strö russin eller strödadlar över!

Dessa bullar passar även bra om man vill göra semlor eller om man vill göra andra bullar, riktigt bra grundrecept!!




Krämig ostkaka

Här kommer mitt recept på en riktigt krämig och god ostkaka!

Ingredienser

4,5 dl keso
3/4 dl hackad mandel
3 ägg
3 msk kokossocker
1 1/4 msk sojamjöl
1 msk vetemjöl
3 dl yoghurt naturell

Blanda ihop alla ingredienser och häll i en smord form. Sätt sedan in den i ugnen ca 40 min i  knappt 175 grader när man har varluftsugn som jag använde mig av. Om man har vanlig ugn så tar man 175 grader i 45-50 min.


Nyhet från froosh

När jag var och tränade på sats upptäckte jag en froosh som jag inte smakat! Så köpte den såklart! Måste ju prova!   
De första jag la märke till var att den här smaken redan finns! Innocent har en sån med äpple och kiwi. Den köper jag faktiskt ibland, riktigt god.
     Men så provade jag denna, och tyckte faktiskt att den smakade likadant. Fast Innocents smoothie smakade mer syrligt och var lite godare.
     Undrar varför frooosh gör en med exakt samma smak, varför inte komma på en ny smakkombination?! 
    Ett stort pluss får denna för att den innehåller spirulina !  
Ja, jag kommer absolut köpa denna igen! Gott!

Bröd med bra ingredienser

Har en form med detta bröd i ugnen nu, ser ut att bli riktigt lyckat. Här är receptet:

2 dl rågmjöl

3 dl dinkelmjöl

2 dl sojamjöl

2 dl havregryn

1 ½ dl hirsflingor

1 dl krossade linfrön

½ dl nyponskalmjöl

1 dl pumpakärnor

1 dl torkade tranbär eller russin

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat

1 msk kummin

2 ägg

½ dl rapsolja

5 dl sojayoghurt

 

Blanda de torra ingredienserna i en rymlig skål, och rör ned oljan, äggen och yoghurten. Häll smeten i en väl smord form på 1½ l. Pensla med lite yoghurt och strö över pumpakärnor, hela linfrön och sesamfrön om du vill.

Grädda längst ned i ugnen 1 timme och 30 minuter i 170 grader. Stjälp försiktigt bröden ur formen, lägg det upp och ned på ett galler, och fortsätt grädda ytterligare ca 15 - 30 minuter, ett snäpp högre upp i ugnen. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det. Innetempraturen ska vara ca 97-98 grader om du använder baktermometer.

Linda in i en eller gärna två bakdukar, låt svalna på galler. Låt det kallna helt, gärna till nästa dag. Sedan kan du skiva upp de och frysa in om du vill.


Marinerad tofu

Älskar tofu!!! Helt fantastiskt gott, okej men jag vet, det smakar ingenting, men när man marinerar blir det underbart. Tofu är lite likt mozarella- de smakar ingenting men man älskar konsistensen och det blir underbart när man tillsätter kryddor å grönsaker.

Idag gjorde jag marinerad tofu tillsammans med wokgrönsaker å det var helt fantastiskt gött.

Till marinaden blandade jag:

1,5 tsk dijon senap
5 tsk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
några hackade valnötter
svartpeppar
flingsalt

Sedan när man blandat ihop det, rör man runt de med ett paket (200 g) tofu som man skurit i tärningar. Låter det stå minst 2 timmar. Sedan satte jag ugnen på 225 grader å strödde över lite hackade valnötter och sen var allt inne i cirka 10-15 min, vände runt dem en gång under den tiden.

Skyr-fantastisk god, fast nu gör jag egen!


Ja, jag har smakat alla dessa fyra smaker!

Vanilj- Den godaste smaken enligt mig, härliga vaniljfrön och den påminner om vaniljglass fast i nyttig form!
Hallon/granatäpple- God men saknar syrligheten från hallonen, var har den tagit vägen liksom? Konstig eftersmak.
Jordgubb- Känns hemgjord och äkta, men den har också någon konstig eftersmak.
Blåbär- Näst godast av dessa fyra! Härlig blåbärssmak, hade det varit ännu mer blåbär i hade den nått toppen!


Dessa underbara yoghurtar köper jag flera gånger i veckan! Perfekta att ha efter träningen eller som mellanmål när man är i farten! Innan jag går hemifrån brukar jag klämma in lite musli eller pumpafrön där skeden sitter underplasten för lite extra mättnad+ lägga till en frukt!

Synd att dessa är ganska dyra, speciellt när man köper dem flera gånger i veckan. Så nu har jag börjat göra egen! Så här gör jag:

Häller naturell lättyoghurt i ett kaffefilter över en mugg och låter stå i kylen några timmar. Då filtreras vasslen bort, och kvar har jag en tjock yoghurt med mycket protein! Sedan blandar jag i frysta bär, häller över allt i en burk med lock och tar med mig. Behöver inte ha kylklamp eftersom bären är frysta. Sedan på eftermiddagen när det är dags att äta har bären precis hunnit tina och yoghurten är fortfarande kall, bra va? En till fördel med detta är att jag inte får i mig massa socker som skyr innehåller, och att jag istället får i mig bär! Så detta är både hälsosammare och billigare!


Soppa mot förkylning

Har precis åkt på en förkylning. Gjorde en jättegod soppa igår kväll som jag tyckte dämpade förkylningen rejält!
Inte så konstigt, ingredienserna är ju dunderkurer mot förkylning, här har jag skrivit varför de är det:

Fänkål-
  Har en slemlösande effekt och är lugnande vid hosta.
Broccoli- Fylld med nyttiga c-vitaminer, som är bra för immunförsvaret.
Lök- Har en antibakteriell effekt och är rik på antioxidanter.
Vitlök- Sägs kunna motverka halsont.
Lakritsrotpulver- Har liknande effekt som fänkål.
Gurkmeja och kokosfett- Rika på antioxidanter.

Ja, kan ni tänka er vilken nyttig och välgörande soppa det här kan bli?!
Här har ni mitt hemliga recept:

Ingredienser:
1 broccoli
1 stor fänkål
2-3 gula lökar
2-3 klyftor vitlök
1 L vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
1-2 lakritsrotpulver (valfritt)
2 tsk citrongräspulver (valfritt)
2 tsk gurkmeja (valfritt)
Citronpeppar och örtsalt efter smak
Ca 1 msk koksfett


Gör så här:

Fräs hackad lök och hackad vitlök på svag värme i kokosfett så löken bara mjuknar lite, ej så att den får färg. Blanda sedan i hackad fänkål. Tillsätt sen lakritsrotpulver och citrongräspulver. Fräs några minuter så lakritsrotpulvret hinner smällta in lite. Häll sen på vatten, gurkmeja och buljong och låt koka upp.
När de kokat upp lägger du i broccoli, sjud tills broccolin är mjuk. När den mjuknat tillräckligt mixar du soppan ganska fint med en stavmixer. Smaksätt med citronpeppar och örtsalt efter tycke.
Klart!
Ät och njut av denna supersoppa!

RSS 2.0