nyttigare vetebullar
Igår bakade jag dessa vetebullar. De blev fantastiska! Känner mig inte heller så onyttig efteråt eftersom dessa innehåller bra protein från kesellan och inte så mycket fett, lite snabba kolhydrater, men de kan jag behöva eftersom jag tränar mycket, men de får lägre gi tack vara dinkelmjölet, och det är ett stort plus! Nyponmjölet innehåller många vitaminer, bl a c-vitamin från nyponmjölet, nyttiga fetter från rapsoljan, och mineraler från dinkelmjölet.
Vetebullar:
0,5 pkt jäst
3 dl minimjölk
1/4 dl rapsolja
1 1/4 dl kesella 1%
½ dl rårörsocker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
2 msk nyponmjöl
4 dl dinkelmjöl
ca 5 dl vetemjöl
1. Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölk. Tillsätt sedan rapsolja, socker och kardemumma. Tillsätt sedan kesella och mjöl och salt och arbeta degen smidig några minuter.
2. Jäs i 30 min under bakduk.
3. Baka ut degen och dela i ca 20 st bitar beroende på vilken storlek du vill ha på semlorna. Rulla till bullar och lägg dem på en plåt.
4. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk i ytterligare 30 min och grädda sedan i mitt i ugnen ca 7 min i 225 grader.
Dessa blev verkligen jättelyckade!! Ett favoritrecept! Jag la en bulle i varm mjölk och kanel efter träningen och åt med sked framför tv:n. Hur gott som helst, och dessutom riktigt bra återhämtningemål efter träningen. Man får protein från mjölken, och lite från semlan, antioxidanter och vitaminer från kanelen och de nyponmjölet som fanns i semlan, sedan kolhydrater, både snabba och långsamma lättsmällta från semlan! Perfekt! Vill man öka antioxidant och vitaminhalten kan man även strö russin eller strödadlar över!
Dessa bullar passar även bra om man vill göra semlor eller om man vill göra andra bullar, riktigt bra grundrecept!!