Bröd med bra ingredienser
Har en form med detta bröd i ugnen nu, ser ut att bli riktigt lyckat. Här är receptet:
2 dl rågmjöl
3 dl dinkelmjöl
2 dl sojamjöl
2 dl havregryn
1 ½ dl hirsflingor
1 dl krossade linfrön
½ dl nyponskalmjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl torkade tranbär eller russin
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 msk kummin
2 ägg
½ dl rapsolja
5 dl sojayoghurt
Blanda de torra ingredienserna i en rymlig skål, och rör ned oljan, äggen och yoghurten. Häll smeten i en väl smord form på 1½ l. Pensla med lite yoghurt och strö över pumpakärnor, hela linfrön och sesamfrön om du vill.
Grädda längst ned i ugnen 1 timme och 30 minuter i 170 grader. Stjälp försiktigt bröden ur formen, lägg det upp och ned på ett galler, och fortsätt grädda ytterligare ca 15 - 30 minuter, ett snäpp högre upp i ugnen. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det. Innetempraturen ska vara ca 97-98 grader om du använder baktermometer.
Linda in i en eller gärna två bakdukar, låt svalna på galler. Låt det kallna helt, gärna till nästa dag. Sedan kan du skiva upp de och frysa in om du vill.